Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun 26, 2011

Tak jadi nak marah!!

Pagi tadi aku tengah tidur.. tiba tiba terasa kepala aku kena ketuk.. banyak kali pula tu.. mula mula aku biar jer... makin lama aku rasa macam makin kuat pula.. mula mula tu pelan jer.. ok lah boleh tahan lagi.. bila dah tak tahan tu.. aku toleh nak marah sapa yang ketuk aku tu... nampak macam AH sebab dia tengah pegang botol aku baru nak marah dia, dia datang cium aku... pastu buat muka comel dia.... haiiii... terus tak jadi nak marah... huhuhuhu... pandai pula dia pujuk aku... macam tau tau jer aku nak marah dia.. hehehe.. Bila dah macam tu.. tak jadi laa nak sambung tidur balik.. kena laa bangun.. huhuhu.... Macam macam perangai dorang sekarang nih... esok lusa apa pula aa perangai baru dorang nih.. Sabar jelahh..

Tidur dengan abah!

Imej
Masa ni aku tersedar nak buat susu kat diorang.. mama tengah kursus masa nih.. jadi bila aku tengok dorang tidur ni macam comel jer.. terus laa ambik gambar!! Hahahaha.. abah suka!! Sayang AMRAFAHAN!!!

Tak boleh makanlah!!

Imej
As salam.. bila hantar anak anak ditaska nih macam macam majlis ada.. bila hari ibu, mama dapat hadiah, bila hari bapa, abah dapat hadiah.. bila ada sambutan hari jadi kat taska, anak anak dapat hadiah.. Tu yang seronok tu..

Biasanya cikgu cikgu dorang ni akan letak goodies tu dalam beg baju diorang.. Jadi bila balik rumah buka beg nak ambil pakaian kotor, ada laa terselit sekali dengan goodies tu.. kalau macam AMRAFAHAN biasanya dapat sorang satu.. jadi ada 4 laa semuanya...

Bila ada banyak tu.. biasanya abah dia yang buat tapisan keselamatan dulu.. Biasa goodies yang diberi ni memang menarik perhatian abah aa... Macam macam ada dalam tu.. ada jajan, ada cokelat, ada air ada sumi ada mainan.. dll Bila aku tengok ada macam macam tu aku pilih dulu mana yang anak anak aku boleh makan ke tak.. Kebanyakkannya memang dorang boleh makan laa.. cuma aku jer taknak biasakan dorang dengan jajan jajan tu.. Biasanya Auni Auni Auni ni suka sumi jelly tu.. Haa itu yang aku beri laa... yang lain aba…

Sebelum pergi sekolah...

Imej
Pagi tadi sementara menunggu mama bersiap aku dah letak Auni Auni Auni dalam kereta.. ermm.. bila dah letak dalam kereta tu macam macam hal diorang explore.. Hadouihhh... gelak aku tengok perangai depa semua nih..


Karnival Kerjaya SPA 2011

Imej
Aku nak share dengan korang.. kot kot berguna untuk korang... Mana tau ada rezeki korang, boleh kerja dengan gomen.. Boleh minta nasihat dengan dorang macam mana atau teknik atau cara nak temuduga dengan kerajaan nih.. Moga ada rezeki korang nanti... Besok tau karnival ni bermula! Tempat dia belakang Istana Kehakiman Putrajaya.

Satu karnival Kerjaya anjuran Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) akan diadakan seperti berikut..


Karnival Kerjaya SPA 2011
Tarikh : 2 & 3 Julai 2011 (Sabtu & Ahad)

Masa : 9.00 pagi hingga 4.00 petang

Tempat : Padang Pancarona, Presint 18, Putrajaya

Aktiviti :

- Pameran Kerjaya

- Khidmat Nasihat

- Semakan Status Permohonan

Orang ramai adalah dijemput hadir.

Berat tak?

Salam petang..

Nak tanya korang laa...


berat tak blog aku nak loading? contoh jawapan: Berat sangat!! Giler Berat!! Ehh tak berat laa!! berat sikit sikit!!Ambil masa lama tak? contoh jawapan: sejam? 5 minit? 10 mnit? giler lama nak mampuss!!Korang guna broadband ke streamyx yang blog aku loading lambat? contoh jawapan: aku guna unifi.. tak rasa lambat pun.. huhuhuTolong beritau aku yer.. sebab aku taknak berat berat kan blog nih.. nanti korang menyampah nak datang sini..

Aku cek kat Website Speed Test ni macam ok jer.. tapi tak tau laa real test dari korang nih.. sebab hari tu aku guna broadband buka blog aku loadingnya sangat lambat.. huhuhu tu yang nak minta kerjasama korang bitau kat aku blog ni loading cepat ke lambat..
 Segala kerjasama korang amatlah dihargai.. Terima kaseyy!!!

Kenapa ni?

Kenapa aku tak boleh nak buat new entri kat pc ni? Blogger ada problem ke?

Aku try buat post guna tipon, boleh ke tak masuk ni?

Kalau korang boleh baca entri ni, guna tipon lepas... Tapi guna pc tak lepas... Huhuhu... Tensennya...

Posted via Blogaway

Pandai sangat nihh!!!

Imej
Semalam aku pergi amik AMRAFAHAN kat taska dan melihat sesuatu yang aku kagumi!! haa.. anak aku si AF dah pandai menulis!! hehehe.. bukan tulis aaa.. conteng conteng jer... tengok pegang pen kat tangan kanan nampak kemas laa... Suka tengok.. memang bersungguh laa dia nak menconteng tuh!! Tapi satu perangai AF ni dia tak bagi barang yang dia pegang... kalau adik adik dia datang rampas pen atas kertas dia.. dia akan menangis dan rampas balik! hehehe suka tengok diorang rampas merampas nih... Kalau diorang bergaduh tu.. yang sorang tu tepuk kepala orang nih... yang orang nih.. tadah jer.. lepas tu bila orang tu dah berenti lepuk.. dia balas balik.. kekeke... lepas tu masing masing nangis dan terjadilah kejadian lepuk melepuk antara satu sama lain.. abah akan jadi pemerhati dan tukang ketawa... kekekeke... kejap jer dorang gaduh.. lepas tu elok balik..

Berbalik pada cerita asal.. hehehe.. setakat nih yang aku tengok suka nak menulis baru si AF sorang jer.. si AH dan AN belum lagi.. dorang…

Akulah sinchan!!!

Imej
Hey korang!! Aku jumpa sinchan laa!! real life punya!!! Hari tu masa pergi rumah member aku kat Sentul aku jumpa!! Memang sebijik!! Ni buktinya!!!

v

v


v



v





v



v


v






v


v

Aku tak tipu kan?!!! Haa... 

Lega! Misteri! Rindu!

Imej
Yeyy... mama dah balik! dah abis kursus!! Lega hati nih!! Back to normal again!! Segunung kain belum lipat dah mama lipatkan! hehehe.. aku memang tak reti lipat kain nih.. nanti koyak pula kain tu kalau aku lipat... dulu masa bujang dulu main gantung gantung jer... dari basuh baju gantung kat ampaian sampai laa masuk almari.. semua gantung... err.. benda benda kecik jer lipat.. heheheh. senang sebab kecik.. kalau besar cam seluar ke baju ker.. memang tak reti.. asalannnn kekeke. Aku reti basuh baju jer.. err itu pun mesin yang basuhkan... semalam basuh baju penuh mesin.. mana taknya tiga hari punya simpan baju budak budak nih dengan baju abah dia sekali.. bila sidai kain penuh ampaian tu.. huhuhu sebab malasss nak basuh hari hari... tu yang jadi segunung kain tu... Mama bab lipat kain memang aku puji laa.. kemas!! kalau bucu baju yang lipat tu kena jari boleh luka woo... punya laaa terrerr... tabik aaa... tu yang lega tu baju dah tak berselerak lagi hehehe...

Semalam berlaku satu mist…

AMRAFAHAN di taman lagi!

Imej
Seronok tengok anak anak aku main kat taman belakang rumah nih!! Berani sungguh dorang nih!!! huhuhu.. aku pula yang risau!! Gambar gambar ni jadi kenangan aku dengan diorang waktu kecil nih... :)


Risiko ada anak kembar!

As salam, selamat petang!

Sementara aku menunggu untuk menge'check' doktor, aku nak share sikit risiko risiko bila ada anak kembar nih.. Bukan senang tau ada anak kembar nih... Awal awal mengandung doktor dah beritau kemungkinan kemungkinan yang boleh terjadi semasa pembesaran kembar dalam kandungan, sebabnya kebanyakkan kembar lahir tidak cukup bulan belum cukup matang nak hadapi dunia luar nih, sebab tu bayi bayi yang lahir pra matang akan ditempatkan di dalam Nicu. Bergantung kepada berat badan bayi dan kebolehan bayi itu tempoh duduk di nicu mungkin sekejap mungkin lama, bagi kes kami, AFAHAN duduk dalam Nicu lebih kurang 46 hari.. Jadi aku hari hari ulang alik tengok diorang kat Nicu dan sehari 2 3 kali datang hantar susu... Ok cerita lanjut boleh baca dalam post aku sebelum nih.. Nak link sini pun susah sebab guna tipon huhuhuhu... Taip jer kat kotak search sebelah kanan tu nanti jumpa laa guna keyword NICU.

Ok kat sini aku senaraikan sikit risiko risiko bila korang dapat …

Bergelumang dengan tutttt!!!

Hadoii haiii!! salam sejahtera kat korang! Asssalammualaikum!!

Pagi tadi AMRAFAHAN bangun awal laa pulak!! pukul 6 lebih laa.. oklah tu.. tapi mata abah mengantuk bangat nihh... jadi sambung laa tidur.. konon konon nyaa... tapi tak dapat jekkk... Auni Auni Auni menyerang dengan menempekkan kepala dan badan dorang kat badan abah dorang yang tuff ini... huhuhuu.. masing masing berebut nak baring kat abah dia... dengan si Abang sekali berebut...

Tempat AH kompom kat atas dada.. AF kat perut... AN kat lengan.. abang kat lengan juga... huhuhu... pakej dengan bau masam hancing kencing dorang.. bocor dari pampers dorang sebab abah terlupa nak salin... huhuhu hambik obat!! tak pasal pasal cium bau kencing dorang sepanjang aku nak tidur tu..

Disebabkan aku gagah perkasa.. huhuhu.. aku bangun juga laa ajak dorang mandi... tak tahan wooo dengan itu bau... ermmm... time mandi laaa dorang paling suka.. rela hati masuk bilik air tu.. mandi air sejuk pun takpe.. asalkan dapat main air.... hari ni te…

Segmen : Pencarian Mega Bloglist

Imej
kalau anda berminat jom la join
syarat die simple jer semudah a-b-c dan anda sambung lah yer...hehehe

1) letak tajuk Segmen :
Pencarian Mega Bloglist Done!
2) letak header c.z yang biru tuh ( link ke entry ni) Jap Lagi!
3) jawab soalan : sebab anda nak jadi satu daripada "Bloglist Mega"ialah.....sebab nak tambah kenalan di alam blog disamping itu mencari geng kembar yang ada blog!! ( tak lebih daripada 100 pp)
4) letak nama anda dan url blog anda: jap lagi
5) siap...kalau anda rajin ajak2 la kawan join...sama2 kita naik dan menjadi blogger yang berjaya alaa tak sempat dah.. aku punya nih pun tak terlewat sejam 20 minit nih aa... musti kena reject.. tapi aku anto jugak...
6) paste kan url entry anda pada komen entry ni..senarai yang join akan update dari masa ke semasa. jap lagi..
7) segmen tamat akan diberitahu kemudian...cepat3 huhuhu tak sempat tapi nak join jugak!!

*segmen tamat pada 27/06/2011( Senin ) jam 1159 malam

Abah malas! Kita makan luar jer!

Imej
Tajuk jer dah merungkaikan segala galanya.. cewahh ayat... skema ayam betul!! aku rasa ni laa pertama kali selama berblog nih... aku menggunakan perkataan merungkaikan.. korang pernah? hehehe..

Balik dari ambil diorang di taska tadi aku bernekad.. cehh.. hehehe.. malas sebenarnya nak masak untuk AMRAFAHAN.. lagi pun aku bukan reti masak pun nyaaa.. sembang cam terrer masak cam tokey kedai jer.. hehehe.. goreng telur pun hangus... huhuhuhu... jadi sebagai langkah keselamatan.. aku bawa laa anak anak anak anak makan kat luar..

Bila nak bawa makan kat luar nih... perghhhhhhhhhhhhhhh!!!!!! diorang bukan reti duduk diam... si Abang memang tak terkawal laaa... si AF lagi laa.. nak panjat panjat kerusi baby tuh... nasib laa AH dan AN tak nak manjat manjat macam biasa!! kalau tak jenuh....

Aku order nasi goreng cina dengan telur dadar kosong.. nak suap diorang makan.. huhuhu.. boleh laa share makan dengan anak anak...

Sambil suap AFAHAN makan mata tengok si Abang main tolak kerusi kedai tu.. …

Tak sabar nak BERTUKAR!!

Teringat anak kawan member aku kalau dia tengok cerita superhero jepun yang dialihbahasakan nih... aku tak ingat cerita apa.. tapi bila nak bertukar daripada orang ke superhero kena jerit BERTUKAR!! Pengaruh cerita nih sampai membawa ke waktu nak tidur laa.. member aku cerita tengah mamai mamai nak tidur pun tiba tiba anak dia nak BERTUKAR!! hehehe biasalah budak-budak pengaruh tv tu macam dah biasa dah.. samalah macam si Abang nih.. nak jadi otomen.. habis adik adik dia kena belasah.. ngeri gak tengok... masa tu aku bertukar menjadi resakse laa!!!

Hehehe.. berbalik pada tajuk sebenarnya aku tak sabar nak balik nih.. nak ambil anak anak balik dari sekolah!! nak BERTUKAR jadi babysitter pulak! hehehe... err.. pada yang bertanya.. mama diorang tengah berkursus.. jadi akulah yang melayan anak anak.. semalam rumah dah macam tongkang pecah dah.. si Abang teraburkan soohoon goreng yang orang buat makan dengan soto ayam  tu... habis satu rumah berterabur.. malas aku nak sapu.. maklumlah takd…

Punya laa nak cepat..

Haa... Assalammualaikum dan Selamat pagi! Aku tengah miting nih!! Tapi nak juga update blog! Hehehe

Hari ini aku kena siapkan Amrafahan, pukul 5 pagi tadi dah tersedar.. Siapkan baju baju diorang dengan pampers lepas tu sambung tidur balik... Ehh.. Buat susu dulu baru tidur... Hehehe Aku tersedar balik kul 6 lebih untuk solat subuh... Auni Auni Auni bangun lambat hari ini... Biasanya bangun pukul 5 lebih..

Lepas solat subuh aku gosok baju kat bilik sebelah, lepas tu aku dengar suara Auni Auni Auni dah bangun.. Masa tu dah pukul tujuh lebih, lepas gosok baju aku mandikan Amrafahan.. Mandi sekali jer senang... Huhuhu...

Bila dah siap mandikan dorang aku pula nak mandi.. Masa nih dah kalut kalut sebab dah lambat... Lepas tu dapat call pula, sepupu aku datang nak hantar kereta (hari tu tukar kereta dengan dia) jadi aku turun bawah nak ambil kunci kereta dari sepupu aku, kejap jer aku turun lepas tu naik atas balik.. Masuk jer bilik Aqil cakap "Abah, adik berak" aku tanya adik m…

Alamak!! Malasnya!!

Waa... Baju tak gosok lagi.. Baju n barang barang lain amrafahan ke taska tak siap lagi.. Mata dah layu nih...

Malasnya nak buat... Kalau buat esok nih kompom masuk keje lambat nih.. Yelah.. Esok nak mandikan, siapkan dorang sebelum pergi taska... Huhuhu... Baju aku lagi.. Seluar lagi... Huhuhuhu... Malas malas malas...

Huhhh pi main jauh sifat malas aku nih... Tapi malas bangun dari sofa nih.. Nak layan nano nano nano nihhh... Kat konsert jom heboh nih... Ni pengaroh maharaja lawak aa nih... HihihiPublished with Blogger-droid v1.7.2

Kucing!

Imej
Hari tu masa pergi kenduri aqiqah anak buah, aku terpikat dengan anak kucing tuan rumah nih!! Sangat comel dan cute!! I suka dengan kucing, tapi Auni Auni Auni takut dengan kucing.. Abang pula suka dengan kucing..

Auni Auni Auni kalau aku nak takutkan diorang aku bunyi kucing jer.. mesti lari kat aku.. hehehe.. yang paling takut AH laa. suka aku sebab bila aku buat bunyi kucing masing masing akan lari peluk aku... hehehehe

Tapi aku takde laa nak bela kucing, takut anak anak alergik dengan bulu kucing tu nanti... kot kot boleh asma ke! err.. betul ke haa... aku dengan kata orang jer.. lagipun aku belum sampai tahap rajin lagi nak buang tahi or kencing kucing kalau berak dalam rumah hhuhuhuhu...

Dulu kat kampung aku ada laa bela kucing.. tapi dah mati kena langgor.. sian kucing aku tu..

Ni gambar kucing aku snap kat rumah kenduri hari tu... comel sangat! kucing parsi campur siam!! Ibu kucing nih baru jer dapat anak.. ada 4 ekor anak dia.. comel bangat!!


Awek tangga!!

Imej
Bergambar kat tangga taska! hehehe.. dipaksa oleh Abah!!

Sekian terima kasih!!

BERTUKAR!!!

Imej
BERTUKAR!!! Haa... dalam masa 0.0005 saat abah Amrafahan telah bertukar menjadi seorang babysitter kepada anak anak anak anaknya!!

Hermmm... sebenarnya dari semalam lagi dah bertukar.. aku kena jaga Amrafahan sebab mama diorang kena kursus sampai minggu depan..

Malam tadi AF mengamuk aku tak tau apesal.. masa tu dalam pukul 1 lebih.. aku mamai mamai bangun tengok AF dok merengek rengek celah kaki aku... lepas tu aku angkat nak bagi susu dia tak mau.. tukar pampers pun mengamuk ngamuk.. lepas tu tak bagi aku letak dia.. kena dukung jer.. dah dukung tak boleh nak duduk.. kena berdiri huhuhu... dekat setengah jam gak aku macam tu.. si AF ni tanak tidur.. aku baca laa apa yang patut untuk elakkan gangguan apa apa ke.. mana laa tau.. sebab bila aku berdiri dia tak nangis.. bila aku duduk dia menangis.. lepas tu tengah aku berdiri sambil duduk AF, si AN pula merengek.. nak aku gosok badan dia baru dia diam... nasib laa masa aku nak cangkung gosok badan AN si AF tak menangis.. tapi bila aku …