Thursday, March 3, 2011

Macam mana kami boleh dapat kembar? Siri 2

Ok kita sambung lagi... tertinggal? Sila tengok sini untuk siri 1


Soalan Ketiga

Persiapan sebelum melahirkan anak kembar dr segi bajet?

Sebenarnya cuma byk bersedia dari segi mentally, sbb wife asyik pk mcm mana nak breastfeed triplets. dia byk surfed n baca blog family triplets utk tau cara n experinced. sebab berjaya fully bf anak yg sulung sehingga berumur setahun jadi dia berazam nak fully bf the triplets.
persediaan barang2 keperluan kembar beli ala kadar sebab doktor kata mgkn kena tahan kat NICU dan tak tau berapa lama akan di tahan. (doktor dah maklumkan berat kembar dan risiko2 yang bakal dilalui..).
masa mula beli pakaian kembar, cashier mesti akan tanya kenapa beli semua 3 pasang. bila diberitahu kat dalam perut ada 3 baby, sessi soal jawab pun bermula lah. jenuh jugak lah menjawab. antara soalan yang selalu ditanya masa mengandung kembar..
i. eh? kembar 3 ke? perut kecik je...
ii. kembar 3? bestnya..macam mana buat? (????????)<--- adoiihhh..
iii. larat tak nak bawak kak?
iv. macam mana diorang kt dlm tu? kalau menendang, serentak ke? apa diorang buat tu? main bola ke ramai2? ??(hoh??)


Soalan Keempat

Kelahiran normal atau pembedahan?

Masa bulan ke 5, wife mintak kat doktor nak lahirkan secara normal, doktor tak benarkan sebab risiko kembar lain lemas. doktor target kandungan masuk minggu ke 34 utk dibedah. tapi, masuk minggu ke 31, kembar ke3 tak berapa aktif, doktor risau, dan mengarahkan pembedahan pada hari itu juga (31 minggu 5 hari). Lahir pada 13 November 2009. Due date sepatutnya pada 11 Jan 2010 di Hospital Putrajaya.
Berat anak semasa lahir pun lebih kurang sama jer.

Auni Faqihah - 1.3 kg masa lahir 3.07 petang
Auni Haziqah - 1.2 kg masa lahir 3.09 petang
Auni Naqibah - 1.0 kg masa lahir 3.10 petang


Ok. nanti sambung lagi yer...

8 comments:

Makbed said...

dia tanya camne nak buat?

ape lagi... tunjukkan lah caranyaa!!!!

lin said...

aish... x hingatnye soalan.

lady dayana. said...

hahah soalan org tu kelakar betul! aww tp best lah dpt kembar :))

Huszaini said...

Makbed: aaaa..... kat sini tak bleh.. ramai kekanak ribena.. kekeke

lin: tu laa kan!! kekekeke

lady: tq doa2 laa nnt kawin dapat kembar gak!!

Liza said...

Syukur semuanya selamat. comey2 & ringan je kan. Anak saya lahir 21 Nov tahun yg sama. gap beberapa hari je dr triplet Auni. sorang je berat 3.98. kena c-zer gak sbb bb besar! xdapt normal tp yg lebih penting selamat. Happy tgk anak membesar dgn sihat kan.

MamaFarhan said...

alhamdulillah semua sihat2 belaka... pasni leh sambut bzday ngan Amir farhan.. my baby.. dia lahir 11 November 2009. (^___^)

Huszaini said...

Liza: Alhamdullillah... waa.. besarnya baby! Yang penting baby selamat kan!

Mama: tq! Selang 2 hari jer.. boleh jerr!!

the triplets said...

hu hu, senyum sorang2 baca soklan tuh

exabytes unlimited