Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai 6, 2014

Program Little Scientists menyeronokkan!

Imej
Baru-baru ini Abah dan AMRAFAHAN dapat join Parenting Program Little Scientists di Putrajaya. Mula-mula tu terfikir juga macam mana program nih! Tapi bila dah join baru tau! Seronok rupanya! Bukan budak-budak seronok! Bapak budak pun seronok! Hahaha. Banyak benda yang dibelajar kat sini. Kalau kita kreatif memang mudah nak kaitkan sains dengan anak-anak kita. Banyak benda sekeliling yang boleh kita tunjuk dan ajar dan bermain dengan anak-anak kita.

Contoh mudah, kita boleh buat eksperimen dengan menguji jisim dan bentuk sesuatu objek seperti menggunakan bola pingpong, aluminium foil, guli, air dan sebagainya. Aluminium foil jika direnyukkan ia akan tenggelam, tapi jika kita buat bentuk kapal ia tidak tenggelam, tetapi jika diletakkan guli satu persatu didalamnya, ia akan tenggelam. Di sini kita boleh ceritakan pada anak-anak kita kenapa ia terjadi. Setiap kejadian tu kita boleh kaitkan dengan kebesaran Allah. Secara tidak langsung anak-anak kita akan mengagumi setiap benda yang dicipt…

Mari membuat karipap bersama si kembar tiga Auni!!

Imej
Aktiviti hari cuti minggu lepas... buat untuk berbuka... Tanpa membuang masa lagi.. marilah kita mulakan!! Jom!! Ceewahh!!

Mula mula.... cucuk dengan gunting!



Lepas tu... kasi gelek... gelekkk! gelekkkkk!!!!


Kasi tebar!!

Lepas tu bubuh inti dan kelimkan dia...



Lepas tu.. goreng...


Tadaaaa!! Dah siap!! Cepat kan!!


Sedap!! Aaa.... nak resipi? Klik kat sini Blog Pak Cik Mat Gebus yang tengah hot sekarang nih!!! Korang takkan menyesal kalau nak cari resipi untuk berbuka ke bersahur nanti!!

Abah takmo buka blog dia sekarang nih.. BAHAYA Ko!!! Tergugat perut! hahaha

Follow my blog with Bloglovin