Thursday, March 3, 2011

Macam mana kami boleh dapat kembar? Siri 1

Assalammualaikum dan selamat sejahtera.

Kat sini aku nak cerita sikit macam mana kami boleh dapat kembar. Cerita dalam bentuk Q&A.

Ok kita mula dengan..

Soalan Pertama

Adakah saudara mara yang ada anak kembar? jika ada sebelah mana?

Ada, abang kandung abah wife,kembar lelaki tak seiras. sebelah sepupu mak wife pun ada. pakcik n makcik. Jadi, mungkin gen kuat dari sebelah isteri.

Tapi kami tahu ada gen kembar semasa raya tahun 2010 (sept 2010). Semasa kembar berumur 10 bulan. Sebelum tu, jika ada orang tanya, kami jawab setahu kami takde gen kembar... Sebelum ni, kami ingatkan abang kandung ayah wife kembar tahun (lahir seorang pada awal tahun seorang pada hujung tahun)

Soalan Kedua

Ketika isteri mengandung ada alahan luar biasa tak dan sejak bila tahu isteri mengandung kembar 3?

masa permulaan mengandung, ingatkan mengandung biasa je, sebab tak jangka ada gen kembar. tapi, masa kandungan masuk bulan ke2 perut tinggi, nampak mcm dah mengandung 5 bulan. wife tak lalu makan 5 bulan pertama, akan muntah teruk setiap pagi sampai sesak nafas.
satu hari, wife muntah teruk sampai sesak nafas n sakit teruk kat ari-ari,(bahagia dekat ngan rahim). bawak pegi emergency. doc wat blood n urine test. tapi tak dapat punca kenapa sakit kat bahagian ari-ari. pakar O&G wat scan n jumpa kembar 2, masa tu doc mtk rehat di hospital utk wat detailed scan keesokkannya. esoknya, ketua pakar O&G pada masa tu, Prof. Dr. Nor Raihan jalankan detailed scan dan jumpa kembar ketiga. wife alah 5 bulan pertama mengandung, muntah teruk n tak boleh bau atau lalu kat tempat orang jual ayam pun. kalau makan benda yg ada ayam atau bau ayam, memang muntah teruk sampai sesak nafas. doktor bekalkan ubat tahan muntah setiap hari.

Doktor beritahu isteri saya ada spontaneous OHSS (Spontaneous Ovarian hyperstimulation syndrome). Ini kerana kes Spontaneous OHSS adalah kes yang jaran-jarang berlaku diseluruh dunia... Biasanya mereka yang terkena OHSS ni sebab mengambil ubat subur, tapi isteri saya dapat OHSS secara semula jadi. Doktor tertanya-tanya juga, macam mana boleh dapat Spontaneous OHSS ni, sebab pada masa tu, kami beritau doktor kami tak tau ada gen kembar sebelah wife. Wife cuma cakap dia minum air berperisa kacip fatimah pakej 3 in 1 dan yang dalam tin juga mempunyai perisa coklat dengan tujuan untuk mendapatkan tenaga bagi menyusukan anak pertama. Wife minum dengan kekerapan 5 hingga 6 kali sehari. Doktor berpendapat mungkin kacip fatimah itu yang membuatkan wife dapat Spontaneous OHSS, mungkin juga tidak sebab tiada bukti dari segi perubatan lagi. Doktor telah mengambil sample untuk dibuat kajian. Sehingga hari ni kami tak tau apa keputusan ujian tu. Dari apa yang diberitahu doktor, jika betul kacip fatimah dapat meningkatkan kesuburan wanita, mungkin kacip fatimah alternative terbaik dan murah untuk menggantikan ubat kesuburan yang mahal buat masa sekarang...



Ok nanti sambung lagi yer.. sibuk sikit hari ni..  :)


13 comments:

Citarasa Rinduan said...

assalam..

wah!!!!!! suka2 jawapa dr papa kembar..

sat lagi ayu GEGAR kesini eik..

lin said...

oooo.... camtu ghupenye.. x sabo plak nak tunggu sambungannye.

~ PIJA ~ said...

salam...

tak sabar nak tahu citer seterusnya..mak saya kembar tp tak seiras..dua2 perempuan...

mak lang saya ( kakak mak ) pernah preknan kembar tapi gugur...:(

saya ade 2 pasang sepupu yang kembar seiras...:)

alinac lover said...

hehhe suka nya :) comel2~

Huszaini said...

hehehe.. tq tq tq... jawapan ni gabungan saya dan wife.. :)

miss raihan said...

teringin nak anak kembar act pas kawen.


okey stretch your brain

http://raihan-lifeisawonder.blogspot.com/2011/03/stretch-your-brain.html

lady dayana. said...

adushhh sakit nye! hmmmmmmmmmmm mcm takut plak. huhu

AzharAzfar said...

mcm belah saya..ramai saudara mara yg ada kembar... sebelah mak saya la.. tp tak sangka la kitorg dapat anak kembar... rezeki...

Ayu Firzara said...

salam....

Wowww seronoknya baca pengalaman ni! Excited!!!

Saya tengah pregnant sekarang, anak pertama...hehehe. Gen belah emak saya pun ada kembar...adik saya pun kembar...bestnye kalau dapat kembar, hiks. Tapi tak pasti lagi...tunggu scan nanti. ;)

Revablogspotlive said...

wow,,
excited gila bila tengop gamba baby y comel3..

ingatkan gamba tiruan.. tapi memang betol.. memang best laa!!

the triplets said...

betul gini huszaini? boleh wat research ni, menarik gak

Emmy Amoi said...

Huarghhh mesti cari ni kacip fatimah 3 in 1..brand ape tu..huhuhuhuuhuhuu...sobsob sy lepas dpt anak pertama ni..mengandung balik tp asyik keguguran je..wuwuwu

Emmy Amoi said...

Huarghhh mesti cari ni kacip fatimah 3 in 1..brand ape tu..huhuhuhuuhuhuu...sobsob sy lepas dpt anak pertama ni..mengandung balik tp asyik keguguran je..wuwuwu

exabytes unlimited