Sabtu, 25 Disember 2010

Hangin tapi tak boleh marah!!

Hangin satu badan!! Tapi tak boleh nak marah!!!

Sebab apa? Sebabnya si Aqil punya kenakalan... hadoiii yaii... nak marah... tapi bila dia buat comel-comel... innocent.. terus tak jadi marah... nak ketawa pun ada... tapi kena kontrol... habislah kemachoan seorang abah... kekeke...

Hari Khamis lepas... malam... mama dan auni auni auni dah tidur kat atas... aku dan Aqil kat bawah.. tapi aku dalam bilik melayan internet.. si Aqil ni dok luar tengok tv... senyap jer... Aku pun buat tak tau laa.. sebab dia dapat tengok favorite channel tv dia.. Baby First... Aku pun kusyuk laa.. berblog walking main game... semua-semua lah....

Tiba-tiba ada bau... bau wangi tak hingat.... hadoii yaii... aku buat pandai jer lah... malas nak layan... sambung balik layan internet... ermm... pastu sambil-sambil layan bau tu makin kuat... lepas tu tak hilang-hilang... si Aqil pun senyap jer... tak de bunyi apa... ermm... tak boleh jadi ni.. aku pun keluar bilik tengok...

Ya Allah ! Abang!! Jerit aku... si Abang terkejut.. Agaknya dia tau dia bersalah... dia buat chicky-chicky dengan  aku... "wangi!! abang nak wangi!! sapu sapu!" kata si Abang.. hadoii yaii... terus tak jadi nak marah...

Meh kita tengok apa si Abang ni dah buat..

Sapu sapu sapu! Wangi!!

Patutlah wangi... rupanya tengah main bedak... habis sebotol dia tuang kat kerusi tu...

Peace!!

Terus tak jadi nak marah... tapi hangin je satu badan... Suruh buat peace dia boleh layan pula!!

Haa kan dah kena lap!

Aku suruh dia lap sendiri... terkulat-kulat dia lap...

Sapu bersih tau!
Aku cakap kat Aqil sapu bersih-bersih tau.. Dia angguk je..


Alih sponge bob

Masa ni lah nak alihkan Sponge Bob dia tu..

Sponge Bob: Peace!!
Boleh pula dia ambil tangan Sponge Bob ni lepas tu buat Peace!! Hadoii yaii!! Tergelak aku!! Peace!!


Sambung lap balik!
Lepas aku suruh dia sambung lap lagi... kejap jer.. lepas tu dia tak nak buat... duduk je kat sofa tu.. aku pun sambung laa mengelap... Boleh pula dia cakap dia aku " Sapu bersih-bersih tau! Nanti abang tak marah! Hadoii yai!!! Hangin jer dengar... aku jeling dia.. tapi aku pula yang senyum balik kat dia... tak jadi nak marah...

Haa.. ni lagi satu perangai nakal dia... semalam (selepas solat Jumaat) kami baru balik dari klinik sebab mama demam dan selsema... Masa dalam kereta on the way balik rumah, Si Aqil ni tak nak pergi sekolah (taska) dia.. mati-mati tak nak pergi.. aku tanya dia nak pergi sekolah ke balik rumah?! dia jawab balik rumah! aku tanya lagi pergi taman ke jalan-jalan? Pergi jalan.. Aku cakap kalau pergi jalan kena pergi sekolah dulu.. dia diam jer.. aku tanya lagi pergi taman ke jalan-jalan? Dia jawab balik rumah! taknak pergi sekolah! Pandai sungguh... aku cakap kalau balik rumah kena tidur! Dia jawab ok! Sampai jer kat rumah aku dokong dia laa.. bawa naik atas rumah nak tidurkan dia.. Ok si Aqil ni buat lah mata kuyu mata mengantuk.. lepas tu minta susu kat aku.. aku pun buat laa susu... Aku suruh dia tidur sendiri... Lepas tu aku turun bawah... Tengok tv.. Si Aqil senyap jer dah tidur laa kot... agak aku.. Lebih kurang 15 minit aku naik tengok dia... Rupa-rupanya.. baik punya... celik biji mata dia... baru start nak main bedak... nasib la sempat aku larang dia...

Tengok cerah jer biji mata dia, aku ajak turun, bagi dia makan bubur... favorite dia ni... Mangkuk pertama dia makan sendiri habis... mama masih ni dah terbongkang dah.. sebab makan ubat selsema dan ubat batuk... Lepas tu dia minta lagi, aku tambah lagi.. dia makan sendiri sambil tengok tv.. aku masuk bilik main internet kejap... Lepas tu dia datang nak minta lagi bubur.. aku pun tambah lagi... dia sambung makan depan tv.. aku sambung main internet...

Selepas beberapa ketiak.. ehh.. ketika... hehehe... si Aqil ni senyap jer... Aku pun rasa macam tak sedap hati jer... Aku keluar bilik tengok baik punya!!!

Ni lah yang terjadi kat dia... Dia nampak aku terus cakap " Syampu! Syampu rambut!!" Haah yer syampu rambut dengan bubur nasi bernutrien kan telur dan kentang... hadoii yaii anak aku nih... Hangin jer... tapi tak jadi nak marah!! Ambil gambar dulu... lepas tu kejut mama dia, suruh dia tengok si Aqil ni... lepas tu terus bawa masuk bilik air... haii.. abang abang... abah yang garang nih tak jadi nak marah tengok perangai abang nih... huhuhuhu....

Syampu! Syampu rambut!

Penuh rambut dengan bubur nasi!

Ada hati nak letak lagi tu!

Hangin jer aku! Tapi tak boleh marah! huhuhu

Itulah perangi si Abang nih... Aku hangin satu badan dengan dia... tapi tak boleh nak marah!!  Abah sayang abang sangat-sangat!!



**Nota Kaki Abah
Syampu rambut dengan bubur nasi bernutrien kan telur dan kentang baik untuk melebatkan rambut, menguatkan rambut... tak percaya?!! Cubalah sendiri!! Kekekeke....
**Segala kejadian tidak diingini, aku tak bertanggung jawab ye! Hahahaha


















Jumaat, 24 Disember 2010

Jumpa geng kembar 3 lagi!!!

Alhamdullillah sejak aku berblog nih.... ramai dah geng kembar aku jumpa... yang baru nih aku dijumpai oleh triplet 3R... kembar tiga lagi!!. Hehehehe... dijumpai ok... sebenarnyalah... bukan aku yang jumpa... tajuk atas tu bagi gempak sikit! kuhik kuhik.. kuhik.... meh tengok kat sini... aku dah update dah.... Moga bertambah meriah laa kalau jadi gathering yang aku cadangkan nanti... huhuhuu....

Pada geng-geng kembar yang aku tak list kan boleh beritau aku, nanti aku masukkan... maklumlah saya ni insan biasa :) (saya laa plak!! hehehe)

Hehehe... bagi tengok nama jer dulu... :) jangan marah aa...

Khamis, 23 Disember 2010

Haa! jumpa pun gambar diorang ni!

Saja belek-belek external hard disk nih... err.. bukan album ekk.. kalau album... tu dulu-dulu... sekarang dah maju... pakai hard disk jer simpan gambar.. hehehe... korang pun sama kan? rajin ke print gambar tu?? hahah... aku pemalas... kepada yang rajin tu.. tahniah ye.. aku kagum dengan ko...!!!

Terjumpa gambar-gambar masa Auni Auni Auni umur 3 bulan... sekarang dah setahun dah... ermm.. cepatnya masa berlalu... teringat masa kalut-kalut dapat dia orang nih... lepas keluar hospital kita orang tak berapa cam lagi la... masa tu.. abah masih terrer laa.. dapat cam dia orang... mama tak terrer lagi... tapi sekarang abah lak jadi tak terrer... mama lak yang terrer... huhuhuh.... dah tua dah... (bak kata orang perempuan, urat banyak putus masa bersalin.. eeii!! aku bersalin ker... hahaha... nasib aaa nak guna juga alasan tu... mana aci?! Aci kat India kata ipin..hehehe.. lupa bukan sebab tua tau.. cett!! tanak mengaku lagi tu... sebab urat putus ok..!! hahaha

masa dia orang umur 3 bulan ni... kecik sangat dia orang nih!! nak pegang pun tak berapa nak berani sangat... seriau bak kata orang jerman... Tapi mama dah terrer pegang diorang selamba jer mandikan, pakai bedung semua-semualah lah macam mama-mama lain buat.. Aku berani pegang dia orang bila diorang dah besar sikit... badan dah kuat... dah boleh berdiri... haaa... masa tu lah belajar-belajar mandikan dia orang.. basuh berak dia orang... pakaikan baju bedak semua-semualah.... buat susu tu tok sah citer laa... expert!! kekeke....

Aku tengah cari gambar dia orang kat nicu dulu... curi-curi ambil gambar walaupun doktor larang... tapi tak ingat letak kat mana.. huhuhu... masa tu dia orang lagi kecil!! tapak kaki dia orang besar ibu jari tangan aku je... nanti laa bila dah jumpa aku letak kat sini...

Meh tengok diorang masa umur 3 bulan...


Dari kiri AN, AH, AF

Auni Faqihah

Auni Haziqah

Auni Naqibah



Penuh dah katil...

Okeh.. gambar ni masa kita orang bawa AH pergi IJN untuk pertama kalinya sebab nak cek jantung berlubang dia... klik sini untuk cerita jantung berlubang AH. Kat entry jantung berlubang ni aku tak letak gambar masa pergi IJN sebab masa buat entry tu cari gambar ni tak jumpa... hehehehe....

Cantik woo IJN nih!
Mama dan Auni Haziqah


**Nota kaki abah..
I tiap-tiap hari bersalin tau!! Baik untuk kesihatan!! hahahahaha

Contest Si Manjaku Comel

Alamakkk nak dateline dah.... huhuhu... terima kasih pada pengetag ummie dan ummi nia. Meh kita layan contest yang dibuat oleh Masyimalo maklumat lanjut klik sini.

Syarat-syarat yang aku kena buat...

1- jadi follower blog Masyimalo Heart nie.. - SIAP!!


2- anda mempunyai blog sendiri... (tak mau orang lain punya blog taw) - SIAP!!


3- buat satu entry berkenaan contest si manjaku comel ni dan sertakan gamba Si comel anda yang paling comelll skalik (yang ni wajib) - SIAP!!

Ni gambar anak-anak saya...

Dari kanan depan Auni Faqihah, Auni Haziqah dan Auni Naqibah
Umur 1 tahun sebulan


Aqil Muhammad Rayyan
Umur 2 tahun 6 bulan


4- tampalkan banner kat atas tue kat side bar dan entry korang... (ni pun wajib gak)- lepas ni buat.. SIAPP!!


5- last sekali tinggalkan link entry korang kat comment entry ni... - pun.. lepas ni jugak!! SIAP!!

6. Yang buleh join baby dari baru lahir hingga 6 tahun.... - Abah baby tak boleh ekk??! OK SIAP!!!

7. tag rakan2 anda 5 org... - kat bawah nih -SIAPP!!!






sekian terima kasih.. selamat menjoinkan kontes ini... :)





Rabu, 22 Disember 2010

Gambar Auni Auni Auni dalam perut

Ermm... gambar ni diambil oleh Doktor Noraihan Pakar O&G Hospital Putrajaya. Masa mula-mula tengok gambar ni.. nak menangis rasa... kuasa Allah... Kami happy sangat masa ni!! Keajaiban berlaku dalam keluarga kami!! Masa nih bilik Doktor Noraihan penuh dengan doktor-doktor pakar dan nurse yang lain... semua nak tengok!! huhuhuu... terharunya kami...

Kepada Mama yang ku cintai, Abah sayang Mama sangat-sangat!! Luv u forever after!! (erkk.. macam cerita shrek plak!! hehehe)

Kepala Auni Auni Auni dalam perut Mama


**Nota kaki Abah


Pagi ni berjiwang sikit! Teringat kenangan dulu semasa kembar dalam perut!!

Selasa, 21 Disember 2010

PDRM buat SALES!!!

YEAR END SALES!!! YES!!
Gambar ihsan en google



hahaha... ketawa dulu... aku memang dah tau aku kena saman... cuma buat-buat lupa jer... kot-kot laa diorang tak masuk dalam sistem lagi... sekali aku tengok dalam sistem PDRM ada da... huhuhu.. kena bayar ni... tengah ada diskaun...

Kalau korang rasa korang takde saman baik korang cek juga! Kompom betul-betul!! Kang melepas SALES PDRM nih! huhuhuu... rugi woo tak rebut SALES nih!!! Alaa.. tak rugi pun check!! Ada berani?!!! Err.. sales ni habis pada 30 Disember 2010 yer...

Kalau tak tau mana nak tengok meh check kat sini MYEG. Semoga berjaya yer!! hehehehe...

Sempena aku ada saman polis nih.. aku nak nyanyi lagu nih.. Mari kita nyanyi sama-sama HOYEHH!!!



AMRAFAHAN di Taman Canselari

Semalam balik kerja, ambil AMRAFAHAN kat taska, pastu terus kita orang pergi taman permainan kat Taman Canselari ni.. luas pastu tak ramai orang.. jadi takde lah berebut-rebut sangat...

Ermm... Si Abang keluar kereta jer terus meluru ke taman seorang-seorang dia.. laju tul.. dengan lari terkedek-kedek tu... hehehe terus main gelungsur...

Auni Auni Auni Mama ajar main gelungsor... semua pun takut... hahaha menangis teruss... masing-masing berpaut pada tepi gelungsur tu.. tak mau turun bawah... eermmm abah dia apa lagi... menyakat terus aaa... hahaha... biar dia rasa. kekeke.... Lepas tu main jongkang jongkit.. ok sket laa sebab Mama dia pegang.. takde le menangis dia orang tu.. :)

Meh layan gambar diorang..

Kelam kabut Mama nak jaga diorang...

Abang tak mau dok lama-lama...




Jenuh panggil tengok kamera! Hapah idak!!

Sayang adik!

Isnin, 20 Disember 2010

Mereka ni kembar juga tau!!! - Update 20 Dec 2010

Untuk update yang terkini sila ke Geng Kembar

Assalammualaikum dan salam sejahtera!!

Haahh... dah lama gila aku nak buat entry pasal kembar ni... tapi tak berkesempatan langsung!!

Sempena geng-geng kembar ni... entry ni aku tujukan khas untuk mereka-mereka yang ada anak kembar.. tak kisah laa kembar 2 ke kembar 3 ke kembar 8 ke! err.. ada ke??!!

1) Mula-mula aku nak cerita kembar tiga dulu!

ni blog dia.. kembar dia semua lelaki, Fahmi, Faris dan Fauzi...


2) Pastu kembar 2 Blog dia ni haa... Dua-dua perempuan Elly dan Emmy


3) Yang ni pun kembar 2 juga, Affan dan Afnan... ni blog dia...


4) Kembar 2 juga.. Aidan dan Aryan.. blog dia ni ha..


5) Kembar 2 lagi.. ramaikan kembar 2 nih!! Blog dia... nama anak dia sedap... Qhushairy dan Qhuzhairy 


6) Lagi kembar 2... ni blog dia... ni geng abah/papa yang buat blog... bleh geng dengan aku! hehehe  kembar ni dipanggil Along dan Angah...


7) Paling akhir untuk kali ni, Blog arwah Kak Aishah... mama kembar 3 juga... semua perempuan... Boleh baca kat sini kisah kak aisyah... ni blog dia...


UPDATE!!! - 10 DEC 2010 - 11.47 AM.

8) Ini geng yang terbaru! Kembar Sara &  Kyra


9) Haa... kan betul aku ni pelupa... ada lagi ni.. nama kembar ni Aryan dan Arman



UPDATE!!! - 10 DEC 2010 - 17.00 PM.


10) Ok ini pula kembar Irfan dan Irdiena Best! Sebab kembar sepasang!!

 


UPDATE!!! - 12 DEC 2010 - 18.37 PM.

11) Haaa yang terkini!!!!!!!! Kembar 3 lagi!!!!!!!!!!! Ramai rupanya kembar 3 nih!!! Nama diorang Alya, Niesa, Syasya


UPDATE!!! - 16 DEC 2010 - 4.01 AM.

12) Untuk hari ni, aku update 2 geng lagi...  mula- mula Aleesa dan Aleeya


13) pastu Syasya dan Syaza... ramai rupanya geng kembar perempuan ni...


UPDATE!!! - 17 DEC 2010 - 2.21 AM.

14) Haa... ni best... kembar yang dah besar! Boleh buat menantu... Bakal Ustaz ni... Udin dan kembarnya


15) Ni kembar lelaki comel sangat!! Hariz dan Hasif


UPDATE!!! - 20 DEC 2010 - 11.35 AM.


16) Jumpa kembar 3 lagi!!! Tengok ni Permata Ibu.. Ramainya geng!!!


17) Waa... jumpa lagi geng kembar..... tengok nih!! klik sini


18) Huhuhuh... nak doploh orang geng dah!! Tengok yang ni pula!! klik sini


19) Ini yang terbaru.. baru lahir pada 14/10/2010 hari tu.. keisha & kashif


Pada geng-geng kembar yang lain... bolehlah beritau aku korang ada kembar gak... maklumlah aku nih manusia biasa... kadang-kadang terlepas pandang gak... nanti aku update kat sini yer!!

Pada kawan-kawan yang tidak suka blog nya di print kan screen.. silalah beritau aku, supaya aku boleh me remove kannya dari sini... perhh ayat... meremovekan!! kekekke....

Sekian terima kasih... betulkan aku jika tersilap!!

exabytes unlimited