Jumaat, 17 Oktober 2014

Grrrr!!! Doktor nih nak kena dengan Abah nih!!

Pagi kelmarin Abah ada appointment dengan Pakar kat hospital Putrajaya. Macam biasalah bila datang hospital mesti kena tunggu sebab ramai orang. Abah pun macam orang lain lepas ambil nombor giliran tunggu laa kat klinik pakar yang kita nak pergi tu.

Tengah dok menunggu tuh sambil tidur-tidur ayam, nombor giliran Abah pun dipanggil. Abah pun bergegas masuk ke bilik doktor pakar tu.

Bila dah masuk jururawat dalam bilik tu suruh Abah duduk di kerusi khas untuk pemeriksaan. Datang laa seorang doktor muda mengadap Abah depan-depan.

Doktor: Dah dapat alat tu tak?
Abah: Dah.
Doktor: Bulan berapa?
Abah: Rasanya dalam bulan 8
Doktor: Seminggu berapa kali pakai?
Abah: 3 4 kali seminggu
Doktor: Ada makan ubat?
Abah: Setiap hari.
Doktor: Haa... macam nih lah dengan alat nih, alat nih adalah ubat untuk penyakit pak cik nih! Kena pakai setiap hari! barulah sihat!
Abah: Ok doktor. (Abah tengok doktor tu kecil besar jer!) hahahaha

Oklah takde apa pun sebenarnya. Bukan ada dalam minggu nih dah 2 kali awek-awek panggil Abah pakcik.

Screen shot nih hari Isnin lepas punya cerita. heheheSaja jer. Reda dengan ketentuan Illahi. Alhamdullilah Gurau senda pagi nih!

Ermm.... Ni gambar terkini Abah. tua sangat ke rupanya?! hehehehe

Selasa, 14 Oktober 2014

The 1 Thing that Matters to You

Family!! Haa tu jawapan untuk tajuk entri Abah. Kali ini Abah dan beberapa rakan blogger akan sertai pertandingan Allianz Amazing Hunt 2014 anjuran Allianz Malaysia Berhad. Entri ini adalah salah satu tugas untuk pertandingan ini nanti! Jadi Abah nak cerita sikit pasal keluarga nih!

Tidak dapat dinafikan lagi keluarga adalah antara perkara paling penting buat Abah buat kita semua. Tanpa keluarga, siapalah kita kan?! Sebelum berkahwin Ibu Bapa dan adik beradik menjadi tempat kita mengadu dan bercerita dan berkongsi tentang suka duka yang kita alami dalam kehidupan ini. Dari kita kecil sampailah remaja, ibu bapa jadi rujukan utama kita. Macam Abah anak lelaki nih lebih rapat dengan mak, berani sikit nak mengadu dengan mak kalau buat nakal.. kalau anak perempuan biasanya akan rapat dengan Bapa pula! Garang-garang mak pun bila buat muka sedih mesti mak lembut hati! hehehe Garang garang bapa kita buat muka sedih lagi laa bertambah kena rotan! hahaha

Itu masa bujang, bila dah berkahwin lain pula situasi dia. Tambah-tambah lagi bila dah ada anak. Jadi pasangan dan anak-anak kita menjadi keutamaan kita pula! Tanggungjawab semakin bertambah. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Faham kan? Terutama bagi yang dah berkahwin dan mempunyai anak. Anak-anak kitalah adalah penyambung zuriat kita akan datang, jadi kenalah didik mereka sebaik-baik akhlak. Bila kita dah tua nanti, keluarga kita jugalah yang akan menjaga kita.

Dalam kita menjalani kehidupan seharian, tanpa kita sedar kerana keluargalah kita bersemangat untuk bekerja dan berbuat apa sahaja perkara demi kesenangan keluarga kita kan? Merekalah pencetus semangat dan sumber inspirasi kepada kita, bila kita hilang kekuatan atau berada di tahap terkebawah semasa meneruskan perjuangan hidup kita.

Pada Abah, keluarga adalah sumber kekuatan untuk meneruskan apa jua yang dilakukan dalam kehidupan kita seharian!


exabytes unlimited