Jumaat, 17 Jun 2011

Betul ke korang nak kembar?

Assalammualaikum..

Dari komen komen yang aku baca kat blog aku dan blog kawan kawan kembar.. ramai terutamanya wanita teringin nak anak kembar.. ada nak kembar 2, kembar 3, kembar 4 pun ada...

Aku bercakap.. eer.. menulis.. err.. menaip nih berdasarkan pengalaman aku sendiri yer.. harap jangan ada yang terasa hati ke apa ker..

Tapi korang dah bersedia ke? Mental? Kewangan? Fizikal? dan lain lain?



Untuk aku sendiri sebelum dapat kembar memang aku tak bersedia masa tu.. bukan tak bersedia sepenuhnya.. antara boleh ke tak boleh aku nih.. dari segi fizikal mungkin boleh.. mental boleh kot.. kewangan.. ermm tak boleh.. terus terang.. masa baru dapat kembar tu.. aku ada sedikit kerisauan pasal kewangan.. sebab aku bukanlah bekerja gaji besar gajah macam orang lain.. biasa biasa jer..

Tapi Allah tu Maha Kaya, bila Dia kurniakan kami kembar bukan 2 tapi 3 kalau tak 5.. aku rasa aku bersedia dari segi mental dan fizikal dulu.. kewangan tu InsyaAllah ada.. Dari sejak lahir si kembar 3 aku.. rutin hidup aku berubah.. semasa diorang di NICU aku kena ulang alik opis rumah hospital setiap hari tiga kali or empat kali sehari untuk hantar susu ibu pada kembar, sebab susu ibu jerlah yang boleh bagi berat badan diorang naik.. nasib aku punya majikan yang paham.. itu dari segi fizikal untuk peringkat permulaan..

Mental pula bila kembar dah balik rumah.. bukan balik sorang sorang.. tapi serentak ketiga tiga sekali.. semasa aqil dulu tugas menjaga anak memang aku serahkan pada wife aku bulat bulat petak petak... semuaaa lahh.. aku cuma tolong sikit sikit jer.. punyalah malas.. huhuhu.. tapi bila kembar dah ada kat rumah aku tak boleh macam dulu lagi.. aku kena bantu wife aku.. lagi pun dia kena operate masih sakit lagi.. masa tu waktu tidur kembar masih tak teratur sangat.. kadang kadang dalam sehari aku tidur sejam jer.. pergi kerja memang mengantuk gila aaaa.. memang  tak macam orang dah.. selekeh serabai jer.. sebab apa.. rutin hidup aku berubah... totally berubah... bangun awal, buat susu (sebab susu badan tak cukup.. bukan susu badan aku tau! susu badan wife aku laaaa!!!) kena tukar pampers.. bukan sekali tapi banyak kali.. bukan seorang.. tapi 4 orang.. ialah si abang kecil lagi.. penat? toksah cerita laa.. tanya laa kawan kawan or mak kita yang jaga kita kecil kecil dulu... tapi tak terasa penat bila buat semua tu hilang terus bila tatap wajah anak anak. tu ganjaran kita.. mudah jer... errr ni macam cabaran fizikal jer.. err.. dua dua laa yer.. mental dan fizikal berjalan serentak.. sampai laa ke hari ni.. rutin tetap sama.. cuma dah jadi biasa dah jadi mudah.. lagi pun aku tak de ambil orang gaji or pengasuh semua buat sendiri.. baik dari segi makan gosok baju dan lain lain.. takde keistimewaan dah.. paham paham sendiri jer.. lain dulu dengan sekarang.. takpelah aku tak kisah asalkan anak anak aku terjaga dengan elok dan sempurna..

Macam mana dengan kesabaran korang pula?
Boleh korang bersabar? tahap mana kesabaran korang? bila nak berhadapan dengan 4 orang anak yang masih kecil dengan macam macam kerenah? Memang kena ada kesabaran yang tinggi... lagi lagi bila anak semakin membesar nih.. kadang kadang terlepas juga.. aku bukannya manusia perfect..  huhuhu.. bila hilang sabar... marah kat anak anak tapi menyesal lepas tu.. diorang tak paham apa apa.. memang terasa bodoh.. tapi itulah aku seorang manusia... gagal kawal amarah aku..

Untuk anak kembar yang tak cukup bulan, keperluan untuk pergi ke hospital dan klinik lebih kerap berbanding dengan anak yang normal.. kadang kadang seminggu sampai 4 kali ulang alik ke klinik dan hospital, agak agak bos korang tak menyirap bandung ke? minggu depan cuti lagi hantar lagi pergi klinik or hospital? tapi aku tekad demi anak anak aku persetankan semua tu.. kalau dia nak marah ke bising ke lantak dia lah.. janji anak aku sihat... benda nih bukan aku yang minta untuk dibawa ke hospital or klinik setiap minggu.. tapi adalah keperluan untuk anak anak yang tak cukup bulan nih sihat dan sempurna seperti orang lain.. pada aku biarlah kena potong gaji, duit boleh dicari, nyawa nak cari mana? beli mana?

Ok.. cukuplah untuk setakat nih aku  share dengan korang.. InsyaAllah nanti aku sambung lagi.. agak agak korang, dah bersedia untuk dapat anak kembar tak?

10 ulasan:

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

Wow, festime masuk sini :) hebattt betul kembar 3 yeee :))

misz myza berkata...

selepas godek2 entri abg.. siyes mmg ckp, sy respect abg le... bukan senang nk jaga anak2 kecik, 4 lak tu... mmg tahap kesabaran tu kena tinggi la...

sy pun nak sgt dpt ank kembar, tp kembar 2 cukup la... hehehehehhehe. (wlpn x kawen lg kn..)

honey bee berkata...

itu dia penangan mis tres hermanas...

Rai berkata...

ada anak 2 org beza 2 tahun ni pun rasa tak daya dah..tengok anak akak ipar yg kembar 3 tu pulak kan.. lagi lah...

kembar ni nak tengok org punya suka la..sendiri punya...haihhh...

tapi kalau da rezeki..terima je lah.. masa depa kecik ni sakit la.. da besar nanti seronok...untung la 2 kali beranak dapat 4 org da.. jimat bil hospital.. hahaha..

Mama Kembar 3 berkata...

dah bersedia dah sbb dah ada prektis nih hehe

but mmg betul, perkara yg paling risau skali ialah dr segi kewangan. Dari segi mental mmg kena banyak bersabar. Sama laa kita, masa my heroes kecik esp masa umur bawah 6 bln, kekdg dpt tido sejam je, pegi opis macam zombie hehehe

Huszaini berkata...

miss lolly: terima kasih yer sudi jengah sini! :)

misz myza: hehehe terima kasih... moga dapat kembar jugak amin.. :)

honey bee: hehehehe camne tau? hehehe

Rai: InsyaAllah boleh. cuba nak cari tune camne nak handle tu.. bila dah dapat tune tu ok lah nanti..

MK3: woo tahniah! hehehe tu lah.. cabaran tu.. tapi sekarang Alhamdullilah dah ok dah.. kurang sikit tak macam dulu cuma cabaran dia lain sket aa...

rokayah berkata...

dulu saya memang teringin anak kembar... skrg baru ada sorang pun dah penat..... lagi2 tiap2 ari baca blog pasal anak2 kembar....... rasa nya tak nak dah anak kembar... respect la dkt en. hus... kat MK3 pun sama...

Jue AbdRahman berkata...

sy berangan nak anak kembar, lg best klu dpt 4, 2 boboy 2 gegirl.. ngee..:D tp err.. tp masalahnya sy tak kawen lg.. hihi

Cik Puan Nurul berkata...

emm encik suami dulu pun selalu sgt mengharapkan anak kembar tp tula bila dikaji n tgk pengalaman org bukan mudah wehhh dari sejak proses mengandung sampai la dah lahir nak membesarkan diorang lagi..ikshh sorang pun tercungap ye dak..sbb tu kene bersediala dr segi mental n fizikal kalau kembo2 tu sihat sempurna tahan lagi camner kalo kembo siam ke,ade sakit kronik ke cabaran tu kan..?

MamaFarhan berkata...

sorang pun dh rasa tercabut lutut nak2 lagi si hero nk masuk 2 thn 11/11 nnt mcm2 perangai yer... tp teringin gak nk anak kembar.. kembar girl2 huhuhu best yer la... kalu dpt la... hehhehe

exabytes unlimited