Malaysia VS Singapura

Malaysia VS Singapura... bukan pasal bola tapi pasal sampah! OK tak?

Tadi aku tengok Channel News Asia, berita pasal pembuangan sampah selepas sambutan tahun baru di singapore. Berita tu compare kan pembuangan sampah semasa sambutan tahun baru 2010 dengan 2011. Pembuangan sampah pada 2011 kurang dari tahun sebelumnya!! Ermm... pada pandangan peribadi aku ni, dari segi kebersihan aku kagum dengan kesedaran sivik penduduk Singapore... kalau nak dibandingkan dengan kita... ermmmmm susah mau cakap... aku harap penduduk Malaysia akan lebih peka pasal buang sampah merata-rata nih... tak kisah lah bila ada sambutan ke, tengah travel ke, buang sampah keluar dari kenderaan ke... Kesian bumi Malaysia nih... nanti anak cucu cicit korang juga yang nak dok sini...

Bak kata selebriti singapore Gurmit Singh semasa sambutan tahun baru 2011 di Singapore..

"Enjoy your food! enjoy your drink! But do the right thing! with is! Bin your thrash!"


Berita lanjut boleh baca kat sini.. kalau rajin tengok lah video dia sekali! Cari tajuk ni Fewer people caught littering on New Year's Eve

Sampah di Singapore..

Sumber CNA

Sumber CNA
 Sampah di Malaysia...

Sumber Google




**Nota kaki Abah

Buang sampah ke dalam tong sampah

Jangan buang sampah keluar dari kenderaan anda

Sayangilah Bumi Kita

Ulasan

Anisa Hang Tuah berkata…
singapore negara yg bersih
tu ape yg dilihat dgn mata sy sendiri.
Mama Kembar 3 berkata…
sedih tgk perangai org malaysia yg suka buang sampah merata rata...


p/s: Yg sticky post tu, memula buat & publish entry cam biasa dulu. Lepas dah upload dah, pegi edit balik post kat post option, tukar post date & time ke 'scheduled at' ikut date & time sampai bila nak post tu ada as sticky post. Mama buat camtu, tp tatau kot kot ada cara lain plak.
Huszaini berkata…
AHT: betul kan!

MK3: Woo... sama macam saya baca laa.. tapi macam tak berani nak buat hehehe kot-kot tak jadi... terima kasih ajar yer... :)

Catatan popular daripada blog ini

Hadiah Untuk Lelaki!

Nak bawa apa yer untuk Berkelah dengan geng kembar nanti!