Ahad, 8 Mei 2011

Nak masuk Masterchef Malaysia lah!!

Haa.. tiba-tiba aku nak masuk masterchef... elok-elok blog cerita pasal anak-anak tak de cerita pasal masak-masak.. nak masuk Masterchef Malaysia!!! Itulah korang! Tak tau kelebihan aku ada... hehehe.. Ehh.. aku ada entri pasal resipi laa.. lupa aku.. meh tengok kat sini!!! Best woo!! hehehe perasan!!!

Idea nak masuk masterchef ni dah lama dah... dengan bakat yang aku takde nih... aku rasa nak join laa masterchef tu.. Sejak sejak tengok Masterchef Australia kat BBC Lifestyle, macam syok pula main masak masak nih...

Masterchef Malaysia




Ok ok macam nih... semalam wife aku kena kerja, jadi aku kena lagi jaga AMRAFAHAN seorang diri dirumah.  Pagi tu selepas AMRAFAHAN bangun tidur, aku mandikan diorang, pakai baju, buat susu lepas tu suap diorang makan bubur... Lepas tu bagi diorang main beramai-ramai, sepah-sepahkan apa yang patut kat rumah tu... Jadi bila dah penat agaknya, dah meragam-ragam.. aku ajak naik atas nak tidurkan diorang... rupanya AH berak.. patut laa menangis tak mau tidur... lepas tu aku pun basuh berak dia... patutlah menangis.. rupanya bontot dia dah merah, pedih agaknya... Sapukan ubat barulah AH diam, lepas tu tidurkan diorang..

Bila turun bawah tu aku dah kelaparan sangat nih... perut dah nyanyi lagi rock nih... buka peti ais nampak laa sosej.. jadi aku rebus laa makan dengan Aqil... masa tu wife aku ada rendam ayam kat sinki.. ermm... aku tengok ada bubur kosong jer.. takkan nak bagi anak-anak aku bubur kosong... tak best laa pula rasanya...

Mula-mula ingat nak goreng jer ayam tu.. senang.. tapi.. nanti takde kuah.. ermm.. nak masak apa ekk... buat sup ayam laa.. fikir aku.. lepas tu aku baru teringat.. aku bukan penah pun buat sup sejak kawin nih.. ermm.. senang cerita memasak laa... err.. goreng telur masak air dan masak sardin tu reti yer... hehehe dekat 4 tahun dah.. lama tuh... makan sup selalu laa.. hehehe... rasanya masa bujang dulu buat sekali jer.. itu pun pakai sup bunjut dengan rempah sup.. apa rasa tah.. aku pun tak ingat... itu cerita 2003/4 dulu... macam mana laa nak buat sup nih aku pikir??!!

Teringat wife aku selalu pesan beli kat kedai rempah untuk buat sup, sebab dia buat sup tak pakai sup bonjot yang orang jual tu... jadi aku tengok barang barang tu macam ada kat dapur.. haa.. apa lagi aku mulakan operasi hentam jelah memasak sambil campak-campak apa yang patut...

Ni lah 1st time aku masak sup ayam jadi penceritaan aku nih aku cerita apa yang terjadi masa aku memasak tuh..

Mula-mula aku ambil periuk tadah air lepas tu masukkan 2 ketul besar ayam, lepas tu rebus... lepas tu potong bawang kecil 3 biji, bawang putih 3 biji aku penyekkan dia.. lepas tu aku campak ke dalam rebusan ayam tadi.. lepas tu aku kompius kejap.. nak masuk apa.. ingat-ingat balik apa wife aku masukkan dalam sup aku cari laa barang tu kat dapur.. lepas aku nampak biji jintan manis ke putih entah aku tak kenal... aku ambil sikit masukkan dalam rebusan tu.. masa aku ambil jintan tu.. dalam bekas tu ada biji-biji kecil hitam biji sawi kot.. aku tak ingat orang buat sup bubuh tu ke tak.. hahah.. aku hentam jer bubuh sekali.. abis.. dah bercampur dengan jintan tu.. gila ko nak pilihh!! aku masukkan laa sekali!! kekeke er.. ada orang bubuh ke? hahah... lepas tu letak seketul kulit kayu manis.. letak bunga raya.. ehh.. lawang 2 ketul.. lepas tu cengkih 3 ketul lepas tu er.. lada putih kot.. buah apa tah yang kaler putih kalau tergigit rasa tak best tu.. lupa aku nama dia.. buah pelaga ke ha? ke buah keras?? bukan buah keras kot.. pelaga kot.. entah aku tak ingat... apa yang ada dalam bekas rempah tu aku masukkan dalam rebusan tadi.. haaa.. belasah jer.. lepas tu masukkan halia seketul.. semua benda aku masukkan ikut sukati aku jer.. hehehe.. mula-mula ingat nak boh cili kang pedas lak anak aku takleh makan... lepas tu baru bubuh garam ikut suka aku.. Lepas aku tengok.. tadi tak muat periuk nih.. ni macam boleh masuk lagi jer nih.. hehehe aku letak lagi seketul ayam.. hahaha...belasah jer..

Lepas tu aku baru teringat nak google resipi sup ayam kat internet.. hahaha.. dah masak baru nak cari!! bila aku google tak de pula jumpa resipi sup ayam.. cari kat Mat Gebu pun tak jumpa... bila aku baca sup orang diorang bubuh chicken stok.. oo.. kena bubuh ke.. aku pun cari kat dapur.. jumpa.. terus bubuh seketul!! hehehe...

Haa.. aku biorkan mendidih... bila dah naik bau tu... perghh.. ada bau sup nih.. jadi kot aku buat niihh kata hati aku.. kekeke... sama macam wife aku buat aa bau dia.. kekeke... lepas tu aku rasa aa.. alamak!! termasin laa pulak!! hahaha.. korang tau apa aku buat?!! aku tambah secawan air sebab taknak bagi masin sangat!! hahaha...  lepas tu aku biar mendidih lagi.. alamak!! masa nih bau sup tu dah hilang aa.. alamakk!!! tak best laa camnih!! aku tambah lagi seketul kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang sebab nak bagi bau naik balik!! jadi woo!! ada bau sup balik!! kekeke haa... lepas tu aku baru teringat kentang!! hahaha... anak-anak aku suka kentang..  ayam dah masak dah masa nih.. tapi aku baru nak bubuh... haa.. aku ambil sebiji potong kecil-kecil konon-konon nak bagi cepat lembut laa.. kekeke.. apa daa aku.. lepas tu baru teringat orang tua-tua kat kalau bubuh kentang boleh kurangkan masin.... hee... aku pun berharap laa sebab kentang dah aku masukkan baru aku teringat petua tu.. Lepas tu aku biarkan sekejap lepas tu tutup periuk matikan api dapur gas... dalam hati berdoa.. lembutlah kentang tuh!! hehehe... sup aku nak kering dah sebab rebus terlalu lama!!! kekeke... bila aku rasa, tak masin dah.. hahaha... jadi laa sup aku ikut tekak aku!! kalau orang lain makan mesti dah muntah! kekeke... masa sup dah nak siap aku baru nak masak nasi!! haaa apa daa aku.. planning masak ntahapahapantah!!

Lepas tu aku ambil seketul ayam.. kupas kupas nak bagi sejuk nak campur dengan bubur anak aku... Hee... lembut jer ayam tu.. dorang boleh gigit.. hehehe.. Lepas aku ceduk laa nasi aku lepas aku makan laa dengan diorang... kentang dah lembut aa masa nih!! nasib laa anak-anak aku tak reti komplen... kalau reti mau tekanan gak aku nih! kekeke Errr.... tengah makan tu.. ermm jadi juga sup aku nih.. ada rasa sup laa pada pendapat aku.. huhuhu... tapi bila dah tuang sup atas nasi aku rasa pelik sebab ada biji sawi kat nasi aku.. hahahhaa!! masa tu aku rasa.. orang masak sup tak bubuh biji sawi laa!! kekekeke

Haa... sebab tu laa aku nak masuk Masterchef Malaysia.. aku pandai-pandai sendiri jer modify resipi tu tuh!! kekeke

6 ulasan:

Citarasa Rinduan berkata...

hahahahha...
maaf yer papa kembar3... ayu betul2 tak boleh tahan gelak.
tapi ayu nak ucap tahniah utk papa kembar sebab berjaya juga masak sop ayam...


PS: pagi tadi sebelum ke majlis kawin sepupu en zalie.. ayu masak sop sihat untuk en zalie..
tak bubuh pati ayam.. sebab en zalie tak boleh makan untuk elak kanduangan asid urud semakin bertambah..
so ayu tak boh.... hanya boh sedikit garam sahaja buat penyedap rasa...

~NAK LIHAT GAMBAR SOP AYAM... BOLEH~~~~

Huszaini berkata...

Hahaha terima kasih ayu... mesti tahapahapa kan.. malu laa orang tererel masak baca entri kita nih.. gambar takde laa.. tak sampai hati laa nak amik gambar... wat kena gelak jer...huhuhuhu

nur berkata...

semoga berjaya dalam masterchef tu.. hehehe.. (jgn mare)
naak rasa sop ayam!

Huszaini berkata...

nur; tq! habis dah sup tu! bukan sedap pun! hehehe

lady dayana. berkata...

hahhahhhaha best nya entri ni. serius asyik nak gelakk je. hehe comel betul ayh2 ni eh. blasahh je sume. nasib baik ada rasa. wah2 berbakat tuuuu :PP cewahhhh2! hahhah

hanyzaini berkata...

GUD LUCK!!

exabytes unlimited