Aqil dan otomen

Kelmarin aku bawa Aqil pergi beli kepala gas kat Mydin Putrajaya lepas solat maghrib kat surau tempat aku. Kepala gas dan paip gas rumah aku dah rosak agaknya, sebab ada bau gas...

Bila sampai Mydin, biasanya aku dukung si Aqil ni, tapi hari tu aku saja cakap dengan dia , "abang jalan yer! abah tak larat" Dia pun cakap balik.. " Abah tak larat ke?" Hadoi anak aku ni.. sekarang ni kalau bercakap dengan dia mesti ada perkataan 'ke'. Jenuh aku nak balas balik cakap dia... Ada sekali tu, kaki aku tersadung tilam, pasti aku jerit sakit aa... Kebetulan wife aku dan Aqil ada kat situ... si Aqil tanya aku yang tengah menahan sakit kaki tu.. "Abah sakit ke?" Arghh!! Tensen!! Nak marah tak boleh aku ketawa dalam menahan sakit tu! Wife aku gelakkan jer! Haaa... Aqil.. Aqil... Banyak lagi laa soalan pertanyaan dia ada perkataan 'ke'! Aku tak dapat ingat semua.. tapi bila bercakap dengan dia aku ketawa laa... seronok melayan! Heheheh..

Ehh.. cerita lain pula! Balik pada cerita tajuk kat atas tu, lepas tu aku dengan Aqil naik laa tangga Mydin tu sama-sama, aku pimpin tangan dia... sampai atas tu.. dia terus nampak beg sekolah.. terus pergi kat beg tu.. Dulu pernah cakap dengan dia nak beli beg sekolah baru kat dia.. tapi sampai sekarang tak beli-beli. Aku pujuk laa dia, lain kali kita beli... lepas masa tengah pusing-pusing kat Mydin tu, aku cari laa kepala gas tu, si Aqil jalan sendiri terus ke tempat mainan.. Nampak pula patung Ultraman... Alamak!! Tak boleh dibiarkan nih! Cepat-cepat aku tarik dia jauh dari situ... Haa.. apa lagi.. bising aa si Aqil tu.. nak tomen.. nak tomen.. nak tomen... Mula-mula tu aku buat tak layan jer... malas nak beli mainan kat dia.. kat rumah tu dah 2 bakul mainan dia je..

Tapi apakan daya... aku hanya seorang abah... tewas dengan rengekkan anak kecil aku itu... Aku pun pergi laa kat tempat mainan tu semula... Aqil nampak set patung tomen dia tu, terus grab tanak lepas dah! Aku nak tukar yang lain pun dia tanak...Ermm.. bolehlah.. malas cerita banyak... Aqil punya senyum lebar masa tu.. hehehe... tewas aku.. heheheh... anak abah... Aku cakap kena bayar dulu baru boleh buka! Masa bayar tu, cashier tu masukkan dalam plastik bag, lepas tu bagi kat Aqil, dia ambil lepas tu keluarkan tomen dia, dia cakap dengan aku "Ni tak payah!" Dia pulang balik beg plastik tu kat aku.. Dia terus peluk jer tomen dia tu...hadoi anak aku nih... pandai sangat!

Sampai kat kereta terus nak buka mainan dia tu, aku cakap sampai rumah baru buka, Lepas tu aku cakap dengan dia, lepas ni duduk rumah tak payah ikut abah pergi surau tau, biasanya dia akan cakap nak ikut, kalau tak dapat ikut dia mengamuk... tapi lepas dapat tomen dia... semua arahan aku dia patuh.. waa. kagumnya aku dengan anak aku ni... Dah dapat mainan semua ok yer! Hehehe

Bila sampai rumah, dia tuntut janji, buka mainan dia, aku pun layan jerlah... lepas tu dia main laa mainan dia... tengah dia main tu, tiba-tiba dia cakap dengan aku nak main kat atas, aku biar jer lah... lepas tu layan aa internet kejap.. tengah main internet tu, dia turun jumpa aku, cakap dengan aku tomen dah tidur kat atas.. haa... hadoi anak aku nih... kekekeke gelak aku... pandai ye Aqil tidurkan tomen... Aqil tu bila nak tidur? Anak abah anak abah...

Sampai laa hari ni, tomen dan resakse dia tu tak tinggal... kalau lupa dia tanya.. tomen mana? tomen mana? hehehe.. comel jer... Malam tadi dia mandikan tomen dia.. hadoi.. pandai sangat Aqil nih!! tak boleh marah laa dengan dia.. gelak jer aku! Tapi ada masa kena marah gak.. hehehe.. Abah kan garang! hehehe

Begitulah kisahnya Aqil dan tomen nya tak dapat dipisahkan... Cuma aku berharap tomen tu dapat bertahan lama laa... resakse sekor tu dah nak tercabut tangan dia sebab kena pijak dengan si Aqil nih.. huhuhuhu... Yang lain tu tunggu masa laa gamaknya.... Harap-harap bertahan laa sebulan dua... Amin... :)

Tengah nak terbangkan tomen dia!

Seronok tengok dia main dengan tomen dia.. Dia dah pandai guna imaginasi dia buat cerita dengan tomen dia tu! Errmm... Moga bertambah bijak anak Abah ni yer!

Ulasan

deAnza-wAnda berkata…
alalala comelnyer.. my niece pon suke sangat maen tomen neh... haiseh...
Suliana berkata…
aqil saya pun minat otomen ;-)
Liza berkata…
wah!banyaknye tomen aqil! auntie nak pinjam sat boleh? ;-))
kalau pergi Mall mmg kena elakkan p toys dept. anak2 plak saja je nangis buat umpan biar kita belikan mainan! sabo je la...
Huszaini berkata…
dWanda & Suliana: ramai peminat rupanya otomen nih! hehehe

Liza: Haah kena elakkan.. tapi si abang ni pandai plak dia cari sendiri... huhuhu...
nuni berkata…
hehe..nasib tak sempat nakbuat suara saprano ek dalam mydin tu aqil..boys memang mcm tu la agaknya main kejap je dah tercabut sana sini mainan dia..:)
Huszaini berkata…
nuni: kalau dia buat suara tu.. abah dia pun nyanyi kat situ jugak laa! lalalalalaaaaa!! hehehehe
Sricahaya berkata…
anak sy yg perempuan ni pun suka ultraman..si aqil ni ok la beli yg kecik, anak saya nak ultraman yg besar..huhuhu..

tak berebut ke ngan si Auni 3x?
MAPPIAU berkata…
kerenah anak2 ni kadang2 buat kite tak jadi jer nak marah kan. anak saye pulak suke sangat tengok citer upin ipin tiap mase lak tuh, sampaikan dah naik hapal dah sume skrip citer tuh hahaha.
Izan Ishak berkata…
salam huszaini...

izan just nak inform kat sini, kami tak dapat nak hadirkan diri gathering tu...sbb sabtu ni hubby ada urgent meeeting kat jb plak...

nampaknya takde rezeki nak join kembar2 yg lain kali ni. hope next time boleh join kalau berkesempatan ye~
Huszaini berkata…
Izan: alaa... takpelah takde rezeki nak jumpa ramai2.. InsyaAllah kita jumpa lain kali
Nadine berkata…
Salam Kenal :)

Thanks sudi lawat blog saya. Wow! 3 org puteri yg comel2..bestnya! Saya mmg teringin nak baby girl kalau ade rezeki. X sabar nak join parents kembar club. Hihi :)
Huszaini berkata…
:) tq. nanti kalau free join laa gathering 12 feb ni

Catatan popular daripada blog ini

Hadiah Untuk Lelaki!

Nak bawa apa yer untuk Berkelah dengan geng kembar nanti!