Isnin, 8 Oktober 2012

Bahayanya Mengandung Kembar!

Assalammualaikum, Selamat Pagi!

Pagi ni Abah nak share sikit kisah dari group kembar Abah. Mungkin ada antara kita yang teringin sangat untuk dapat anak kembar, kisah ni boleh dijadikan peringatan kepada korang, jika mengandung kembar. Jika berlaku kepada korang, sekurang-kurangnya korang tau apa yang korang perlu buat.

Abah copy paste dari FB member Abah.

*********************
Salam mommys.. sekadar nak kongsi cerita..ade sorang akak ni pregnant kembar 3. Masa kandungan 6 bulan kembarnya tinggal 2 coz ade masalah rahim tak kuat. Rupa-rupanya dalam masa yang sama dia mengalami kebocoran air mentuban sikit-sikit.dia tak perasan sampailah kering. Twin gagal diselamatkan dan dikeluarkan secara normal. Selepas baby keluar,akak ni pulak alami kompilasi.Doktor cakap keracunan sebab air mentuban dah kering. Effect kat organ dalaman. Akhirnya akak ni mengikut jejak langkah kembarnye.. sedih sangat bila dapat tau berita ni.. tak sangka sampai macam ni skali effect bila leaking.. -Al fatihah - sumber SHB
****************************
Macam mana nak kesan, bak kata kawan Abah, "kalau ikutkan x perasan.. sbb just seluar dalam lembab je.. pengalaman lia detact.. seluar dalaman basah, pastu lia mintak hubby belikan seluar dalam baru sbb lia kerja masa tu, then lia pakai pad.. pastu pad tu pun ikut lembab.. x de warna ape2, pun x de bau.. ragu2 then g hospital.. bergaduh dgn 5 org doktor mengatakan lia tipu.. Alhamdullillah dr. pakar percaya dgn lia.. dia marah dekat 11org dr termasuk dr. pratical.. then buat scan kira kandungan air.. pastu suruh berehat kat hospital.. memang bocor tp lubang yg paling halus... tp any time boleh pecah..lahir je.. memang dpt detect yg mane bocor.. huhuu twin no.2 punya bocor sbb dia kena paru2 berkuman.. yg no.1 ok sihat.."
 *********************************

Sedekah Al Fatihah untuk akak ni yer, semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang yang beriman bersama anak kembar yang tercinta. InsyaAllah. Mati syahid akak ni, tempatnya di syurga, Alhamdullilah.


6 ulasan:

Ibu Kembar berkata...

huhu susah juga ye nak detect...sayapon selalu alami suar basah tapi setakat nie rasanya bukan air ketuban sebab macam air kencing jek...maklumlah makin hari perut makin besar...selalu jek nak buang air..klu lambat atau aktif sangat bangun duduk memang terasa ada air kuar...

Rai Ourkizuna berkata...

innalillah..takziah buat keluarga aruah..

sebenarnya bukan mengandung kembar je..mengandung memang bahaya..kes air ketuban kurang ni saya alami tiap kali pregnant..tapi tak kering la..sbb doktor monitor sbb ada sejarah emergency czer sbb air ketuban kurang..yg ketiga ni ada jugak perasan ada cecair tak berwarna takde bau yg keluar.. tapi so far air ketuban ok..cuma as precaution doktor suruh pergi hospital terus kalau berlaku leaking..jgn tukar seluar apa.. terus pergi ke bahagian emergency.. doktor akan buat test utk tau betul ke tidak..

Huszaini Haron berkata...

Ooo terima kasih untuk info tu!

akak comot berkata...

moga dia tabah.tp kebocoran ketuban bkn hny pd kembar saja sbb saya yg mengandung satu je pun alami juga hampir lemas baby masa tu sbb dah bucor dkt smgu rupanya.kebocoran ketuban akan buat kehamilan lain juga berisiko alami perkara yg sama kata doktor

Brilliant Marjan berkata...

innalillah..baru tau tentang hal mcm ni..

Sukma Haron berkata...

innalillah....tapi saya ada pregnat twins nie, takder masalah sehingga ler doktor terpaksa pecahkan air mentuban coz dah sampai time baby tak mahu kuar gak...tue yg cissor...

exabytes unlimited