Abah kemurungan!!

Abah rasa murung sejak nak datang kerja pagi tadi.. Masa keluar dari rumah ok lagi.. tapi dah masuk highway tadi baru rasa tak kena. Macam ada sesuatu yang tak lengkap bila nak pergi keje pagi tadi. 

Abah cuba laa ingat-ingat balik dalam kereta, apa benda yang tak best tu... apa yang tertinggal?!! ermm.... apa yer... bila cek smartag ada bawa.. penting woo.. duk Lembah Klang nih boleh sampai tahap wajib kena lalu tol.. bila nak cepat lalu tol kena ada kad touch n go, nak cepat lagi kena ada smartag. Kalau takde jenuh beratur laa kat lane tunai.. walaupun 5 minit lambat tapi masa penting woo.. kalau tak kena bawa kereta laju-laju sebab nak cover balik 5 minit tuh.. huhuhu

Bila Abah cek wallet, ada dalam poket.. penting gak, walaupun pulus tak berapa tebal, yang penting semua mak nenek kad ada dalam tuh! i.c lesen dan lain-lain!!

Bila cek lagi.. baru laa tersedar.. tipon cap ayam laga Abah tertinggal kat rumah! huhuhu.. rasanya pagi tadi macam Abah dah ambil dan pegang, rupa-rupanya cuma imaginasi Abah jer...

Bila tertinggal tipon nih rasa macam kurang sesuatu jer.. nak patah balik ambil tipon tak sempat lak dah masuk highway, jauh dah nak pusing balik.. yelah.. biasanya tipon tu ada dekat dengan kita.. tapi tiba-tiba tertinggal pula.. alaa.. bukan apa, kot-kot ada benda penting ke, hal-hal kerja... dah tak dapat nak jawab call. 

Cewahhh... macam laa selalu terima call pasal kerja kan!! sebenarnya takleh laa nak berwasap, instagram, fb, twitter dan lain-lain bagai!!! main game pun tak boleh! huhuhu

Korang macam tu juga ke? err.. maksudnya takleh berjauhan dengan tipon?! maklumlah tipon nih dah jadi keperluan... macam-macam bende boleh buat dengan tipon zaman sekarang nih kan!!!

Err... nak tunjuk tipon Abah yang mula-mula pakai masa zaman remaja dulu tahun sejak tahun 1998 dulu... tipon ni tipon pertama Abah beli dengan duit sendiri.. siap sorok-sorok dengan arwah Abah dengan Mak dulu sebab masa tu diorang pun tak pakai henpon lagi.. siap beli no celcom prepaid masa tu harga dia RM388 kalau ke RM288 kalau tak silap masa tuh... tapi no tu kekal sampai sekarang Abah guna hehehe

Siemens C25: Abah beli telefon nih 2nd hand dengan sepupu Abah harga dekat RM400 masa tuh...
Tapi telefon ni hilang kena curi masa Abah tidur kat asrama zaman belajar dulu.. lepas tu Abah dapat percuma telefon nih, pakcik Abah bagi...

Ericsson GH388: rosak sebab kena air masin masa mandi laut! huhuhu

Lepas tu pakai telefon ni pula, sepupu Abah bagi... hehehe...

Alcatel apa tah.. tapi kejap jer.. sebab charger problem
Lepas tu Abah pakai tipon apa yer.. tak berapa nak ingat... rasanya Nokia.. mula-mula 3210 yang nih beli 2nd hand dengan member Abah...

Nokia 3210c Abah ketagih game ular!!!
Tipon nih rosak sebab kena baling ke dinding! hahaha lepas baling kutip balik! kekeke Lepas tu pakai tipon Nokia 2600 nih! Yang nih beli baru.. beli kat Kedah!

Nokia 2600 rosak sebab apa yer.. lupa pula! screen rosak rasanya!
Lepas tu Abah beralih ke Sony Ericsson... yang ini special.. Mama hadiahkan pada Abah!

Sony Ericsson K550i nih hilang dicuri orang!
Lepas tu Abah berbalik ke pangkal jalan.. pakai Nokia balik.. Mama punya, dia bagi Abah pakai sebab dia beli telefon baru...

Nokia 6120c Abah pakai sampai laa problem bateri.. dah tukar bateri pun masih problem...
Bila dah rosak, Mama bagi Abah guna telefon dia lagi.. dia ada telefon lain, dia bagi Abah guna sebab kat opis lama dia ada sorang pegawai pakai telefon yang sama, siap cakap Mama tiru dia beli lagi.. padahal Mama beli dulu pada dia.. jadi Mama malas banyak bunyik, Mama suruh Abah pakai, jadi sampai ler sekarang Abah pakai tipon nih... 

Sony Ericsson X10i Abah pakai sampai sekarang...

Abah ada beli telefon baru Nokia 1200 pakai dengan X10 nih, tapi rosak tak leh nak tekan... Masa Mama pakai tipon X10 nih, Abah guna Nokia 6210c balik... tukar-tukar bateri laa kejenya... Bila ada rezeki lebih Abah beli tipon baru tipon lain.. tapi takde jodoh panjang dengan tipon tu.. sempat pakai tak sampai sebulan rasanya... Mama bagi pinjam Samsung Tab 7.7 dia.. Abah pakai kejap... lepas tu baru dia bagi Abah pinjam X10i nih balik sebab dia dah beli tipon lain...

Huhh... panjang pula cerita tipon nih! Ini yang Abah ingat laa.. mungkin ada tipon yang Abah pernah guna tapi tak ingat.. huhuhu... macam pernah guna Nokia 3310.. tapi tak ingat!!

Nokia 1200 beli RM90 jer rasanya.. 
Case Samsung Tab ni warna pink! Dan Abah bawa tipon ni kemana-mana saja sebab kena pegang tak boleh masuk poket! sungguh ayu Abah ketika itu! Hahaha
Samsung Tab 7.7 guna kejap case dia warna pink!

Nokia 3310 tak ingat Abah guna bila... tapi rasa ada guna.. tak ingat sendiri punya ke orang punya...

Ulasan

:|: TinTa Kibod :|: berkata…
ayunyaaa abah pegang tab casing PINK!
hahahaha...
UmmiAbi berkata…
Banyaknya tepon abah..Lau semua ada lg, boleh wat muzium..hehee
mama maman aka yana berkata…
wah..wah.. sama sezaman la kita.. hehehe.. tp yg lainnya tipon pertama mama.. mama pinjam kwn punya.. hahaha
Putri berkata…
tepon pertama saya pun siemens c25 jugak.ambik bapak saya punya.waktu tu duduk asrama.sorok bawah bantal bila warden dtg check
Sharifah Nadzarah berkata…
abah..motorola tak de ker..hehe..lebih kurang la kita yek..tapi nokia 3310 tu mmg kebal..

Catatan popular daripada blog ini

Hadiah Untuk Lelaki!

Nak bawa apa yer untuk Berkelah dengan geng kembar nanti!