Blog Kengkawan - homelicious

Friday, January 11, 2013

BAHAYA AIR MASAK KEPADA BAYI BAWAH 6 BULAN


Abah nak share dengan korang! Selalu Abah baca pasal nih kat Klinik Kesihatan. Alang-alang ada artikel Abah share jerlah...

Cuma Abah ada kekompiusan sikit??!!!! Air zam-zam macam mana pula? Pendapat Abah, Air zam-zam itu sangat bagus tapi mungkin bukan diberi sebotol cukuplah sekadar disapukan pada bibir dan langit-langit bayi itu berserta doa. Lain orang lain pendapat yer... Selepas umur bayi tu enam bulan barulah boleh diberikan, sebab pada Abah susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi!

********************************
Gambar ihsan dari Google


BAHAYA AIR MASAK KEPADA BAYI BAWAH 6 BULAN

Walaupun dah berkali2 di igtkan jgn beri bayi bawah 6 bulan minum air masak, namun masih ada ibu bapa yg masih amalkan beri air masak pd bayi mereka. Antara sbb desakan orang tua, nak kasi kuning si anak cepat baik, bilas tekak anak lepas minum susu, supaya anak senang buang air etc.

Kajian ini khas untuk bayi yang menyusu susu ibu sepenuhnya & yang menyusu formula.

Semoga info2 ini dapat menyedarkan ibu bapa kenapa pemberian air masak tidak digalakkan kepada bayi berumur 6 bulan ke bawah.

Merencatkan Tumbesaran
Perut bayi sangat kecil. Apabila perut bayi telah dipenuhi air, bayi akan merasa kenyang dan kurang berminat untuk menyusu susu ibu. Akibatnya segala khasiat susu ibu tidak dapat diberikan secara optima kepada bayi. Ini boleh menjejaskan pertumbuhan dan kesihatannya kerana air tidak mengandungi sebarang khasiat. Di samping itu, kajian mendapati pemberian air glukos pada minggu pertama kelahiran dikaitkan dengan kehilangan berat badan yang banyak lalu merencatkan tumbesaran.

Merencatkan Akal
Memberi air kepada bayi di awal kelahiran didapati meningkatkan tahap bilirubin di dalam darah. Menurut pakar Laktasi dari Kanada, Anne Kirkham, pemberian air akan memburukkan lagi keadaan bayi yang dierang jaundis (sakit kuning) sehingga menyebabkan ‘kernicterus’ iaitu Terencat Akal’. Bayi juga akan menjadi bertambah mengantuk dan lesu tidak bermaya.

Mengancam Nyawa
Air boleh membawa kuman. Ini menyebabkan bayi terdedah kepada cirit birit jika kebersihan tidak dititikberatkan. Pencemaran boleh berlaku di pelbagai peringkat, seperti air diperolehi dari sumber yang tidak selamat ataupun bekas air dan puting yang tidak bersih. Air akan menghakis salutan pelindung penyakit yang dihasilkan oleh susu ibu dan ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai jangkitan.

Mengakibatkan Sawan Tarik
Air sangat berbahaya jika diberikan kepada bayi terutamanya yang berumur di bawah 5 minggu. Terlalu banyak minum air akan mencairkan garam di dalam darah bayi. Ini akan mengakibatkan suhu badan yang rendah, kembung atau sawan tarik. Sindrom ini dipanggil ‘Oral Water intoxication’.

Sebenarnya susu ibu sudah mencukupi untuk bayi tanpa perlu ditambah air atau cecair lain kerana susu ibu mengandungi 88% air. Kolostrum yang terhasil di awal penyusuan dapat membantu membersihkan perut bayi dan mengelakkan sembelit. Tiada air tambahan diperlukan untuk proses tersebut. Oleh itu..beri bayi anda susu ibu sekerapnya

♥♥ Da habis baca, Jgn lupa tekan share ye.. sama2 kite sebarkan info berguna ni pada ibu/bapa muda yg 1st time nk smbut bby ♥♥


Sumber sini FB

4 comments:

Rai Ourkizuna said...

baby kiko warehouse sales tu kat puchong..details boleh tengok kat sini

http://www.babykiko.com/promotion/index2.php

Rai Ourkizuna said...

oh tapi kan..bajunya tu saiz bebudak bawah 4 tahun..aqil mubarak kami pun cukup2 ada saiz dia.. baju dak pompuan banyak pilihan. boleh la cuba tengok utk kembar..tapi sizenya tu agak limited..

SURIA AMANDA said...

thanks for sharing..good info...

the triplets said...

Saya sokong susu ibu...

exabytes unlimited