Blog Kengkawan - homelicious

Monday, August 13, 2012

Kembar Siam Muaiman dan Muaimin beraya di wad HKL

Semalam Abah dan kawan-kawan dalam Kelab Kembar Malaysia (KKM) pergi melawat kembar siam yang berjaya dipisahkan iaitu Muaimin dan Muaiman di Hospital Kuala Lumpur. Tujuannya nak sampaikan sumbangan dari ahli-ahli KKM kepada bapa kembar siam ini En. Azli bin Sabran. Kebetulan masa kami sampai tu wartawan The Star baru nak mula interview En. Azli. Abah dan kawan-kawan terkena laa tempiasnya..

************************************
Berita dari The Star


Monday August 13, 2012

Double Raya joy for mechanic

By YUEN MEIKENG
meikeng@thestar.com.my


KUALA LUMPUR: He has been putting up in the hospital for the past four months to look after his conjoined twin boys and will spend Hari Raya in the ward with them.

Yet, this will be the best Hari Raya for Azli Sabran, 40, because his one year-old sons are alive and recovering well from a miraculous surgery to separate them on July 14.

“I am tired. I sleep three hours a night and another three hours during the day if my sons are asleep.

Fatherly love: Azli playing with sons Muaimin (left) and Muaiman at
the paediatric ward of Hospital Kuala Lumpur.


Fatherly love: Azli playing with sons Muaimin (left) and Muaiman at the paediatric ward of Hospital Kuala Lumpur.
“But all the fatigue is forgotten when I think about how blessed I am that my boys are safe and sound,” said the former mechanic with a smile when met at the paediatric ward of Hospital Kuala Lumpur yesterday.

Azli, who sleeps in a single bed next to his boys in the ward, said he would remain in the hospital until October when Muaiman and Muaimin were expected to be discharged.

“This will be my first time spending Hari Raya away from my home in Segamat, Johor, but I am satisfied. This will be a very special Hari Raya and I've never felt so at ease,” he said.

The father of four said he bought his sons a few sets of baju raya including one in green to match the colour of the ward.

“My family members will be visiting us at the ward on the third day of Hari Raya,” Azli said, adding that his wife was in Johor, looking after their youngest child, a month-old baby girl. Their eldest child is a two-year-old girl.

While he missed his family, Azli said Muaiman and Muaimin required his care and attention.

“Their first words were Ayah, sakit' (It hurts, father) because I help to wash certain wounds from the surgery,” Azli said of the boys, who were previously joined at the pelvis and shared three legs between them.

Muaiman and Muaimin, who were born without an anal opening, were successfully separated after a 24-hour surgery by the HKL medical team.

The operation was deemed the most complicated case handled by HKL because of the complex urinary system shared between them.

Malaysian Twins Club chairman Huszaini Haron, who visited Azli and the twins, said he was thankful that Malaysian doctors had the necessary skills to perform such a remarkable surgery.

Sumber: The Star

Nota kaki Abah:
Yang highlighted merah tu cerita pasal KKM. huhuhu
********************************************

Untuk video boleh tengok kat bawah ni..





Gambar dari The Star klik sini
Kiri Muaimin dan Kanan Muaiman

Gambar dari kamera Abah kat bawah nih..












Untuk pengetahuan korang, sebenarnya pihak Kelab Kembar Malaysia dah tau kembar ini berada di hospital sejak bulan lima yang lepas. Tapi disebabkan untuk menjaga privacy kembar ini, pihak hospital telah mengeluarkan arahan agar tidak dihebohkan ke dunia luar sebelum apa jua keputusan diorang buat. Kutipan sumbangan yang dijalankan pun berlegar disekeliling ahli kelab sahaja disebabkan arahan ini.

Jadi, jika ada antara korang semua yang nak sampaikan sumbangan bolehlah terus pergi ke HKL untuk sampaikan sendiri. Kembar Muaimin dan Muaiman ini ditempatkan di Wad Pediatric HKL aras 1. Kemungkinan kembar ini akan berada di sini lebih kurang 3 bulan lagi atau lebih bagi tujuan pemerhatian dan perubatan. Bapa kembar ini pun sudah tidak bekerja lagi. Beliau yang sebelum ini mengusahakan bengkel kereta sendiri telah berhenti dari membuat kerjanya disebabkan tidak dapat memberi tumpuan kerana perhatian kepada kembar ini lebih penting bagi beliau sekeluarga. Pendapatan beliau sekarang ini bergantung kepada pemberian dari Jabatan Kebajikan Masyarakat sahaja. 

Baru-baru ini beliau dikurniakan anak perempuan yang sekarang ini berumur 5 bulan. En. Azli menjaga kembarnya sepenuh masa seorang diri di HKL manakala isterinya menguruskan 2 lagi anak mereka di Segamat.

Marilah kita sama-sama berdoa agar kembar ini terus sihat dan menjalani kehidupan ini seperti insan yang lain. InsyaAllah 

2 comments:

SURIA AMANDA said...

semoga si kembar cepat sembuh...alhamdulillah kagum dengan kepakara doktor di Malaysia..

Huszaini Haron said...

Abah diberitahu pembedahan yang dijalankan adalah paling cepat kat dunia dalam tempoh 24 jam.. dan standby doktor pakar n lain2 lebih kurang 150 orang! En. Azli ni beritau abah semalam!

exabytes unlimited