Cara Wardina latih anak solat 5 waktu

Pic dari Google. Wardina dan anak-anaknya


Aku dapat dari blog Atiq. Terima kasih Atiq dan Wardina.

Moga aku dapat didik anak anak anak anak aku macam ni InsyaAllah. Entri ni adalah peringatan untuk diri aku sendiri. Moga aku jadi lebih baik dari sekarang.. Amin..

BERBALOI PENAT LELAH KU...

by Wardina Safiyyah OfficialPage on Friday, March 11, 2011 at 8:47pm

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...



I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all

my penat lelah paid off...



I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th

birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi

dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat

since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is

SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very

important to keep this in mind:-



1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong

signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun

lambat



2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau

tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu

Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) -

lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and

say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her

never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik

cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni

melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik

cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"



3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how

we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita,

bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK

solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua

kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat!

I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will

NEVER miss our solat.....



4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask

her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do

it with LOVE diselang seli dgn strictness)



5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak

tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love

her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3

kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar

dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau

TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.



Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna

solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for

her..and guess what????



She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i

wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy

and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi

cakap".....cair nya hatiku ini.



Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im

sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims

that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the

world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!



And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as

how Rasulullah asked us!



I love you all!!! Good night.....



But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak

boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

Ulasan

Mama Kembar 3 berkata…
bestnya baca nih.. peringatan yg bagus utk diri sendiri gak.. Harap harap dpt diamalkan, InsyaAllah.
me suya berkata…
best baca ni.. macam mamakembar3 kata.. suya ingt gak dulu. kena rotan kalau tak solat.. then bende sama dipraktikkan pada cucu2 mama pula..
Citarasa Rinduan berkata…
selamat malam papa kembar

em.....ayu pun dapat lama baca ttg wardina melatih anak2 bersolat

alhamdullilah.......semakin suka bila ada peluang berkongsi pegalaman dan cara mendidik anak ke arah kebaikan..

umai pun baru belajar solat secara tertib...walau bacaan alfatihah kurang jelas sbb usianya baru 3 tahun...tapi..rasa syukur mendengarnya..
Huszaini berkata…
MK3: InsyaAllah

suya: pentingnya didik anak dari awal kan!

Ayu: Bagusnya... moga anak2 kita menjadi insan yang beriman. Amin
lenloy berkata…
Dari blog encik Ben...salam kenal..
farah nadzirah berkata…
bestnye..nk share kat FB boleyh?
Huszaini berkata…
lenloy: salam kenal jugak! terima kasih datang!

farah: sila2! ilmu baik ni.. elok disebar2kan
forever love berkata…
waaa.. baru perasan ..hehe.. tenkiu.. hehe
zaitun @ kak tun berkata…
Satu entri yg sangat baik...akak share kat blog boleh?
Huszaini berkata…
Boleh kak, sila sila benda baik nih..
anis berkata…
bagus cara didikan wardina.

Catatan popular daripada blog ini

Hadiah Untuk Lelaki!

Nak bawa apa yer untuk Berkelah dengan geng kembar nanti!